Έργο

Περίληψη

To ερευνητικό πρόγραμμα Echoes προτείνει μια καινοτόμο μεθοδολογία για την ψηφιακή αναπαράσταση της βιοϊστορίας ανθρώπων που έζησαν στο παρελθόν. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για τη μελέτη και την τεκμηρίωση του ανθρωπολογικού υλικού από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για τη διάχυση των αποτελεσμάτων. Με την ανάλυση δεδομένων αρχαίου DNA, σταθερών ισοτόπων και τρισδιάστατης σάρωσης, ανασυνθέτουμε την υγεία, τη διατροφή και τη δημογραφία των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα αναπτύσσουμε προηγμένες οπτικοποιήσεις επαυξημένης (AR) και εικονικής (VR) πραγματικότητας, εναλλακτικές μεθόδους αφήγησης και βιωματικές εμπειρίες.

Ιδέα

Κεντρική ιδέα του Echoes είναι η αφήγηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα πρωτοποριακό πρίσμα μελέτης και καινοτόμου παρουσίασης της βιογραφίας των κατοίκων της. Με βάση το σκελετικό υλικό που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Μετρό, ανασυνθέτουμε την υγεία, τη διατροφή και τη δημογραφία και παρουσιάζουμε την ιστορία της πόλης μέσα από τη ζωή επιφανών κατοίκων και καθημερινών ανθρώπων.

Στόχοι

Το ECHOES θέτει ως σκοπό τη διάσωση, καταγραφή, ψηφιοποίηση και διάχυση στο ευρύ κοινό των πληροφοριών της βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Επιμέρους στόχοι του έργου είναι: 

1. Η εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων αιχμής για την ανασύσταση της υγείας, της διατροφής και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

2. Η διερεύνηση των διαχρονικών παραμέτρων του πληθυσμού που σχετίζονται με το μέγεθος, τον τρόπο και τον ρυθμό ανάπτυξης.

3. Η έρευνα της επίδρασης των κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών της πόλης στη σχέση βιολογίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος.

4. Η δημιουργία νέων και η εξέλιξη υπαρχόντων μεθόδων προηγμένης οπτικοποίησης και ψηφιακών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

5. Η δημιουργία βιωματικών ξεναγήσεων και εργαστηρίων συνεπικουρούμενη από νέες τεχνολογίες.

6. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων της σύμπραξης και η σύζευξή τους με την έρευνα, η αξιοποίηση των νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μεθοδολογία

Για το Echoes αναπτύξαμε μια γραμμική ακολουθία εξειδικευμένων ερευνητικών ενοτήτων, προηγμένων οπτικοποιήσεων και εναλλακτικών μορφών αφήγησης:

1. Πιλοτική μελέτη ανθρωπολογικού υλικού από το σύνολο των 4500 ταφών (3ος π.Χ.-14ος μ.Χ.).

2. Ανασύνθεση της διατροφής και του επιπέδου υγείας των κατοίκων.

3. Ανάλυση ~20 αρχαίων γονιδιωμάτων από το σκελετικό υλικό, για την περιγραφή των γενετικών, εξελικτικών και δημογραφικών μεταβολών από τη Νεολιθική (5500 π.Χ.) έως τη Βυζαντινή εποχή (14ος αιώνας μ.Χ.).

4. Ενσωμάτωση των αρχαιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών τεκμηρίων στα βιολογικά δεδομένα.

5. Κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων σε ατομικά βιογραφικά στοιχεία και σύνθεση της βιοπολιτισμικής εικόνας του πληθυσμού.

6. Ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

7. Σχεδίαση πάνελ για μουσειακές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού, συνοδευόμενα από πολυμεσικές εφαρμογές, κείμενα, ψηφιακά αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα.

8. Παραγωγή μουσειολογικά σχεδιασμένων ξεναγήσεων με έμφαση στη βιωματική εμπειρία.

Εταίροι

Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ.

Το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ ιδρύθηκε το 1993. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, μελετά τη συνεξέλιξη του πολιτισμού και της βιολογίας με σκοπό την ανασύνθεση της βιοϊστορίας αρχαιολογικών και σύγχρονων πληθυσμών.

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) ιδρύθηκε το 1998 και είναι ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.). Διεξάγει δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Το ΙΠΤΗΛ έχει συμμετάσχει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικά, διακρατικά και παροχής υπηρεσιών. Οι ερευνητικές ομάδες του ΙΠΤΗΛ επιδεικνύουν πολύ αξιόλογο επιστημονικό έργο με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, και παρουσιάσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, καθώς και στη συγγραφή βιβλίων και κεφαλαίων βιβλίων.

TETRAGON

Η TETRAGON πρωταγωνιστεί τις τελευταίες δεκαετίες στους τομείς της εκθεσιακής αρχιτεκτονικής, του design, του πολιτισμού, του τουρισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας. Η δυναμική της πορεία αντανακλάται στα πολυάριθμα έργα που με επιτυχία έχει υλοποιήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Dot2dot

Η dot2dot είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στους τομείς του πολιτισμού, της έρευνας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν βιωματικές θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς, εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων και εικαστικές δράσεις. Στόχος της είναι η ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επικοινωνία και δημιουργική έκφραση της τέχνης, και η προώθηση του τουριστικού δυναμικού της πολυδιάστατης Θεσσαλονίκης, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις με βιωματικό χαρακτήρα, που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη, μοναδική εμπειρία στο κοινό. 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης είναι Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η αρμοδιότητά της ανάγεται σε θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη συντήρηση, την αναστήλωση, και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που χρονολογούνται από την 6η χιλιετία π.Χ. έως και τον 19ο αι., και ενίοτε την έκθεση ευρημάτων σε Μουσεία.